Haber

Ürdünlüler siber suç yasasını protesto etti

Yüzlerce Ürdünlü, başkent Amman’da “özgürlükleri sınırlama” ve “susturma girişimi” olarak nitelendirdikleri “siber suçlar” yasasının geri çekilmesi talebiyle protesto gösterisi yaptı.

Bazı parti ve sendikaların çağrısıyla düzenlenen protesto, başkent Amman’daki El-Hüseyni Camii önünde başladı.

Tasarı aleyhine “Bilişim Suçları Kanunu… Siyasi hayatı öldürüyor” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, “Özgürlük, özgürlük, güvenlik kıskacına hayır” gibi yasa tasarısını reddeden sloganlar attılar.

Protestoda söz alan konuşmacılar, Ürdün Kralı Abdullah’a “gerici” olarak nitelendirdikleri bu maddeyi devreye sokmaması ve duruma müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Konuşmacılar, yasa tasarısından vazgeçilene kadar yasa tasarısını reddeden faaliyetlerin devam edeceğini de vurguladı.

Ürdün parlamentosunun ilk meclisi olan Temsilciler Meclisi, daha önceki geri çekme davetlerine rağmen bazı unsurlarında değişiklik yaptıktan sonra dün siber kabahatler yasa tasarısını onayladı.

Yasa taslağının yürürlüğe girmesi için bir dizi anayasal aşamadan geçmesi gerekiyor. Tasarı, TBMM’nin birinci meclisini oluşturan Temsilciler Meclisi ve ikinci meclisi oluşturan Senato tarafından görüşülerek onaylandıktan sonra onaylanmak ve Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere ülke hükümdarının onayına sunulur.

Ürdün hükümeti daha önce 41 maddelik yasa tasarısının amacının “özgürlükleri kısıtlamak” değil, “yanlış bilgi”, “nefret söylemi” ve “internet karalaması” ile mücadele etmek olduğunu belirtmişti.

“Siber Suçlar” yasa tasarısının 15. maddesi, internet veya sosyal medya platformları aracılığıyla herhangi bir kişiye kasten yanlış haber göndermek, obur tarafından yayınlanan veya gönderilen asılsız haberleri yeniden yayınlamak veya göndermek, iftira, iftira veya aşağılama da dahil olmak üzere çeşitli fiillerden hükümlüleri kapsıyor. para cezası verir.

Taslağın 15. maddesi, söz konusu kabahati işleyen kişilerin en az 3 ay hapis ve 5.000 (yaklaşık 7.000 ABD Doları) ila 20.000 dinar (yaklaşık 28.000 ABD Doları) arasında değişen para cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

2018 yılında, Omar al-Razzaz başkanlığındaki eski Ürdün hükümeti, Siber Kabahatler Yasasında değişiklik yapan yasa tasarısını onayladı ve anayasal kanallara göre onay prosedürlerine devam etmesi için meclise göndermeye karar verdi.

Ancak o dönemde hükümet, sosyal medya kullanıcılarına yönelik ağır cezalar içermesi nedeniyle özgürlüklerin kısıtlanması olarak nitelendirilmesi nedeniyle ülkede yaygın eleştirilere yol açması üzerine meclisin talebi üzerine tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu